Recommend to friend   |   Print this page   |   Language: Slovak English German Hungarian
Paradisoindia.sk
RólunkÚjdonságokAkciókKatalógusok letöltésreTermékekSzolgáltatásokNagykereskedésTechnológiákElérhetőségek

Karbantartás

Műkő

A műkő főleg cementből és törmelékből áll. Ezért természetes, hogy az élettartama nem lehet olyan hosszú, mint a természetes kőé. Az élettartamát, ill. a sírkő esztétikáját védőszerek alkalmazásával tudjuk meghosszabbítani, mint pld. bistrol, padlóburkolatra használható diava és sidolux. A lehető legjobb végső hatás elérésének érdekében a síremlék felülete tiszta és sima kell, hogy legyen. A legjobb az, ha a síremlékről már az elejétől fogva gondoskodunk. Amennyiben ez nem történt meg, a tulajdonosnak át kellene csiszoltatni, és rendszeresen át kellene kenni. Sok ember saját maga segíti a síremlék felületi állapotának romlását. Például műanyag burkolatba helyezett mécsesek nem megfelelők. Mivelhogy a csomagolás gyúlékony, és a gyantával együtt lángra lobbanhat, így nagy károkat okozván a gyertyatartókon és a műkő felületén. A következő nagy hiba az acélborítóba helyezett mécsesek és fémrészeket tartalmazó koszorúk. A fém gyorsan korrodál, és a rozsda gyorsan beépül a műkő mikroszerkezetébe. Ezt ezek után már nagyon nehezen lehet eltávolítani. Az előbb felsorolt hibák végeredménye egy gyertyáktól származó foltokkal teli és rozsdás síremlék, amelyeket a tulajdonos nem is tud mindennapos módszerekkel eltávolítani. Mi azt javasoljuk, hogy normál gyertyákat és mécseseket használjanak, amelyek alumínium borítóval rendelkeznek, és kizárólag lámpásokban gyújtsák ezeket meg. Koszorúkat fém huzalok nélkül vásároljanak (az egész legyen mű, vagy természetes anyagokból összeállított).

Természetes kő

A természetes kövek közé a következőket soroljuk: kőzetek, márványok vagy gránitok, amelyek be vannak vágva és méretre vannak formálva, a felületük csiszolt. A márvány nedvszívó képessége rendkívül nagy, és puhább a gránitnál, ezért az élettartama sokkal rövidebb. A víz télidőben behatol a márvány mikroszerkezetébe, és miután megfagy, ezt részekre tépi szét. A felület elkezd morzsolódni és repedezni, megfelelő feltételeket biztosítván különböző mohák megkapaszkodására, amelyek ezt még jobban rongálják. Ezt a folyamatot nem lehet teljes mértékben megállítani, viszont a felület gyakori tisztításával lassítani lehet. Sajnos, a márványba a rozsda is behatol, különböző szennyeződések, madárürülék, stb., ezért a rajta rögzített tárgyak minőségiek kell, hogy legyenek – amelyek nem eresztik át a rozsdát. Csakúgy fontos, hogy a felületet gyakran tisztítsuk, és a különböző beszívódható szennyeződéseket távolítsuk el. A régi márványt is át lehet csiszolni, ezzel visszanyeri simaságát és felülete tisztaságát. A gránit sokkal kisebb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a márvány, a mikroszerkezete (értsd keménysége) szilárd. Ezért az idő foga sokkal kevésbé árt neki. Természetesen, a gránitok is különbözőek – vannak kevésbé minőségiek, és ezek hamarább is mennek tönkre, és vannak a legjobb minőségűek, amelyek nem csak minket, de sok további generációt is túlélnek majd. A gránittal csak minimális mértékben kell törődni. A szépsége és csillogása érdekében időről időre a felületét át kell fényesíteni okena, stb. típusú készítményekkel. Szükséges figyelembe venni azt is, hogy kereszt, stb. jellegű kiegészítők el kezdhetnek korrodálódni, és így a kő felületét elég csúnyán be tudják festeni. Ezért csak minőségi kiegészítőket vásároljanak, amelyek nem korrodálódnak.

Kiegészítők

A kiegészítők közé az összes olyan dísz- és működést elősegítő tárgy tartozik, amely a síremlékhez van rögzítve, vagy rá van téve. A leggyakoribb probléma a lámpások. Gyakran új lámpást kell vásárolni, mert a régi elégett. Ezt úgy lehet megelőzni, hogy csak alumíniumba burkolt mécseseket használunk, amelyek biztonságosak. A lámpások közül a rozsdaálló acélból és bronzból készültek a legmegfelelőbbek, amelyek védőszűrőt is tartalmaznak. Ezekre nem hat a romboló hatású rozsda. A rozsdaálló acélból készült lámpások felülete idővel enyhén mattabb lesz, ezeket viszont újra lehet fényesíteni, ugyan úgy, mint ahogy ezt az ezüsttel teszik. Az üzletekben megfelelő termékek tucatját lehet megvásárolni. Következő probléma a vázák, az emberek elfelejtik, hogy télen a vázák megtelnek vízzel és ez megfagyás után szétnyomja a váza belsejét. Amennyiben a vázában található betétek kivehetők, ezeket télen haza kell vinni, egyben viszont meg kell figyelni azt is, vajon a vázán található-e kieresztő nyílás, amelyen keresztül a víz télidőben ki tud folyni. Amennyiben ez a vázán nem található, félő, hogy a váza teste is a tél folyamán szétfagy. Ezért azt javasoljuk, hogy télen a vázákat és a lámpásokat is szilonzacskóval takarják le, azért, hogy védve legyenek.

Összekötő elemek

A síremlék részek általában normál cementel vannak összekötve, ami hosszú távon nem garantálja időtállóságukat. A cement összekötő elemek idővel meglazulnak, és kipotyognak. Mi a cementet szilikon-kaucsuk masszával javasoljuk helyettesíteni, amely élettartama háromszor hosszabb, mint a cementé, és esztétikusabb is.

ÚjdonságokČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viacČitať viac

Nyitva tartás

Hétfő: 8:00-17:00
Kedd: 8:00-17:00
Szerda: 8:00-17:00
Csütörtök: 8:00-17:00
Péntek: 8:00-17:00
Szombat: 8:00-17:00
Vasárnap: 8:00-14:00